Позитивна трема

Разговор са виолончелистом Александром Латковићем

Од 2003. је први виолончелиста Београдске филхармоније, а од 2011. године делује и као члан Гудачког квартета Београдске филхармоније.

Магистрирао је на ФМУ у Београду у класи Сандре Белић и добио Концертну диплому на Високој школи Alfred Korto у Паризу, где му је професор био Манфред Штилц. Усавршавао се Сијени и у Бреши, као и на многим на специјалистичким курсевима и семинарима. Наступао је као гостујући члан Камерног оркестра Малер и Фестивалског оркестра Луцерна које су предводили К. Абадо, П. Булез, Д. Хардинг, Т. Хенгелброк, Х. Холигер, К. Нагано и М. Хонек, и са њима учествовао у снимању за куће Deutsche Grammophon, Decca и Arte. Учествовао је и у камерним, симфонијским и оперским пројектима оркестра BandArt које води виолиниста Гордан Николић. Од солистичких наступа издвајају се интерпретације Дон Кихота и Романсе Р. Штрауса и Бокеринијевог Концерта у Б-дуру са Београдском филхармонијом. Одржао је и бројне реситале и камерне концерте у Европи, те наступао на многим значајним домаћим и иностраним фестивалима.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Фото: Александар Латковић 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Позитивна трема Позитивна трема

Аутор:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]