Пут свиле

Отиснућемо се на чајну туру по Дарџилингу

Индијска покрајина Дарџилинг, смештена високо на северу Западног Бенгала, од средине 19. века представља синоним за врхунски црни чај: до те мере да само мало оних који нису познаваоци схвата да се овде не ради о једном напитку, већ о многим. Свака од 87 плантажа чаја из ове области има сопствени приступ узгајању и брању чаја, као и поступцима ферментације и обраде. Већина плантажера спремна је да подели део својих тајни са посетиоцима, и тиме омогући чајну верзију винских тура по Француској, срећом, лишену гужве.

У данашњем Путу свиле, и ми ћемо се отиснути на једну чајну туру, у друштву музичара који негују три традиционална поетско-музичка стила ове покрајине: баваија, батијали и бангла кавали. Чућете вокалну уметност Тимирборона Даса, Дебалине Боумик, Биџона Роја, Џоја Санкара, Баблуа Даса, Каушалије Рој, Срава Монија, Акаса Факира и Бишнупада Саркара.

Ауторка емисије је Ивана Комадина.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
 Пут свиле Пут свиле

Аутор:
Ивана Комадина

ПУТ СВИЛЕ, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]