Клуб 2

Гост "Клуба 2" је проф. др Радивоје Микић, а говоримо о објављеној Библиографији Слободана Џунића.

Објављивањем Библиографије Слободана Џунића коју је приредила Марија Џунић Дрињаковић, добили смо потпун увид у његово стваралаштво, и књижевно и радиофонско, а проучаваоцима овог дела сада је олакшан приступ. 

У књижевност Слободан Џунић улази 1951. године у време када је ствар престижа била објављивати код познатог издавача и када се углед стицао по високим критеријумима. Препознат је као добар приповедач који има убедљивост у реалистичком проседеу .Десет збирки приповедака, девет романа и књига лирске прозе означавају његово књижевно стваралаштво. Роман "Ветрови Старе планине" бива постхумно овенчан наградом "Борисав Станковић" за најбоље прозно дело године. О његовим романима и приповеткама писали су наши најбољи критичари и теретичари књижевности: Милош Бандић, Зоран Гавриловић, Предраг Палавестра, Павле Зорић, Иван Ивањи, Радивоје Микић и многи други.

Највећи део свог радног века Слободан Џунић, провео је у Радио Београду радећи као уредник Литерарне редакције и уредник за историографију. У Библиографији Слободана Џунића, посебан део посвећен је радиофонским остварењима која су изведена на Радио Београду.

Аутор и уредник је Мелиха Правдић

број коментара 0 Пошаљи коментар