Висине

ЧЕТИРИ ДУХОВНА КОМАДА ЂУЗЕПА ВЕРДИЈА

Велики италијански композитор Ђузепе Верди свој живот посветио је музичкој сцени, тј. опери. Међу његовим малобројним делима других жанрова су и Четири духовна комада за хор и оркестар. Можете их слушати у вечерашњој емисији Висине, коју уређује и води Горица Пилиповић.

Комади су настајали независно, годинама, а заједно су објављени пред крај Вердијевог живота, 1898, и данас се изводе као циклус. Први комад - Ave Maria - Верди је компоновао 1889, за сопствено задовољство. Други комад - Stabat Mater (Стајала је мајка) - обрада је стандардног, популарног текста који датира из XIII века и обраћа се Богородици, тј. описује њену патњу док посматра распеће. Трећи комад - Laudi alla Vergine Maria (Похвала Девици Марији) - једини је међу духовним комадима који је на италијанском језику. Верди је одабрао стихове из Дантеовог Раја. Коначно, четврти комад је такође обрада једног традиционалног текста, то је Te Deum (Тебе Бога хвалим) за двоструки хор.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Висине Висине

Аутор:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]