Пут свиле

Идиличнa сликa Гавдоcа уз музику Стелиоса Петракиса

Гавдос је мајушна тачка на мапи, смештена 50 км јужно од Крита. То је најјужније грчко острво и вероватно најјужнија тачка Европе, ако се занемаре Канарска острва. Стално је настањује староседелачка популација од 35 душа, са подједнаким бројем дошљака, из остатка Грчке и Европе. Овде нема хотела, а ни број соба за изнајмљивање није троцифрен, тако да већина од око 1000 летњих досељеника спава на плажама или под дрвећем.

Поред пинија, тамариса и палми, плаже на Гавдосу настањује и морска клека, дрво којег на овом малом грчком острву има много више него на било ком другом месту на свету. Њихов мирис се меша са дивљим тимијаном који расте свуда, опружен преко стена или у елегантно збијен у густим брежуљцима на песку.

Идиличну слику Гавдоса у данашњем Путу свиле употпуниће музика Стелиоса Петракиса, свестраног младог уметника са Крита, мулти-инструменталисте, мајстора критске лире, композитора, песника и градитеља инструмената.

Аутор емисије Ивана Комадина

број коментара 0 Пошаљи коментар
 Пут свиле Пут свиле

Аутор:
Ивана Комадина

ПУТ СВИЛЕ, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]