Речено и прећутано

Изазови отворених података

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP), објавила је јавни позив у виду изазова за предлагање иновативних идеја, а на основу отворених података јавних институција и организација који су доступни на Порталу отворених података. Циљ је унапређење рада јавне управе.

Знамо ли шта су, заправо, отворени подаци, шта су ту изазови и зашто су за грађане Србије ово значајне теме и питања? Који подаци су отворени, који нису и зашто никада неће бити отворени?
Како се отварају подаци Републичког завода за статистику? Који њихови подаци нису отворени, а који ће у будућности ипак бити отворени?  Шта о проблемима и изазовима у вези са отвореним подацима говоре представници ИТ заједнице, који их већ користе?

На ова и многа друга питања потражићемо одговоре у данашњој емисији Речено и прећутано, а у томе ће нам помоћи: Оља Мусић, помоћница директора Републичког завода за статистику (Сектор за ИКТ и публицистику), Ирена Церовић, програмска менаџерка (UNDP) и Игор Спасић (заједница Heapspace).

Аутор и водитељ др Тамара Вученовић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар