Соларис

Тема емисије: Савремена јапанска научнофантастична књижевност

Саговорница: Дина Хрецак, дипломирана јапанолошкиња, приређивачица антологије савремене јапанске научнофантастичне приче „14½"

У савременој јапанској научној фантастици креативно се обрађује читав низ дубоких тема које произлазе из сложеног, вишезначног и еволуирајућег односа између универзалних људских вредности и специфичности што их доносе многобројни разнолики аспекти научно-технолошког и друштвеног развоја, уз следствене далекосежне, остварене или неостварене могућности. Мада је свакако незахвално трагати за простим заједничким именитељем разнородног, богатог и плодног стваралаштва какво постоји у актуелној јапанској научној фантастици, такав заједнички именитељ понајпре бисмо пронашли у превазилажењу граница - не само између Истока и Запада, већ и широке лепезе традиционалних супротности: прошлости и будућности, реалности и фантазије, природе и технологије, нас и других, коначности и бескраја.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Ненад Ђорђевић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Соларис Соларис

Аутор:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]