Аутограм

Морис Равел – балет "Моја Мајка гуска"

"Моја намера да пробудим поезију детињства природно ме је одвела ка поједностављењу стила и усавршавању средстава свог израза", изјавио је славни француски композитор Морис Равел, када је 1910. године написао клавирску свиту Моја мајка гуска.

Дело чији назив потиче од истоимене збирке бајки француског писца Шарла Пероа, чине ставови, тј "пет малих фантазија": Павана принцези заспалој у шуми, Палчић, Царица пагода, Разговор лепотице и звери и Вилински врт. У форми клавирског дуа, свиту је наменио својим пријатељима - Мими и Жану, како би им учење клавира учинио интересантнијим. Дело карактеристичних умилних мелодија и хармонија и специфичне атмосфере, доживело је велики успех, али је данас подједнако популарна и Равелова оркестарска верзија из 1911. године. Након оркестрирања композитор је додавањем прелудијума и једне сцене, као и 4 интерлудијума, свиту адаптирао у балет који је публици представљен 28. јанура 1912. године и који ћете у данашњој емисији слушати у извођењу Берлинске филхармоније. Диригент је Пјер Булез.

Емисију прирема Маја Чоловић Васић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Аутограм Аутограм

Аутор:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У АУТОГРАМУ представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]