Знакови

Владимир Секулић - „Дечак у црвеном прслуку", Галерија Дома омладине Београда

На изложби „Дечак у црвеном прслуку" Владимир Секулић је у Галерији Дома омладине Београда представио серију цртежа којима се бави медијском (ре)презентацијом догађаја из 2012. године, када је украдена слика Пола Сезана пронађена у Србији.

На конференцији за новинаре која је тим поводом одржана у Влади Србије пронађену Сезанову слику „Дечак у црвеном прслуку" чувала су двојица припадника криминалистичке полиције са фантомкама и аутоматским пушкама. Та скоро бизарна ситуација послужила је Владимиру Секулићу за дубље разматрање односа друштва према уметности.

Приказ полиције са фантомкама и пушкама (исказан у реалној величини), постаје мотив даљег уметничког разматрања, па се с једне стране галерије налазе елементи рашчлањене сцене, док су на другој страни цртежи који потенцирају апсурдност оригиналне сцене. Секулић је између два полицајца убацио и Дишанов „Точак" и уметнике Марину Абрамовић и Улаја, али и мешалицу за бетон, даску за пеглање с пеглом, саксију с цвећем...

Владимир Секулић је 2011. године завршио Факултет примењених уметости у Београду. До сада је организовао десетак самосталних изложби, а учествовао је  на исто толико групних изложби. Добитник је награде за цртеж из Фонда Владимира Величковића (2015).

Гости Знакова биће уметник Владимир Секулић и уредница ликовног програма Дома омладине Београда Јелена Павићевић.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Слика на насловној страни: "Марина и Улај", из серије "Дечак у црвеном прслуку"  


 
 

број коментара 0 Пошаљи коментар