Како слушати музику

КЛАВИРСКИ КОНЦЕРТИ СЕРГЕЈА РАХМАЊИНОВА

Четири концерта за клавир и оркестар Сергеја Рахмањинова су међу најпопуларнијим делима музичке литературе. Њима ће бити посвећен фебруарски циклус емисија КАКО СЛУШАТИ МУЗИКУ који уређује и води Горица Пилиповић.

Сергеј Рахмањинов је сасвим сигурно био један од највећих композитора свог времена, маестрални диригент и легендарни пијаниста. Ове три димензије сумиране су у његовим клавирским концертима који су распоређени као стубови на његовом професионалном путу. Да ли треба да кажемо и да их је сам премијерно извео. Први је, као свој опус 1, компоновао на завршној години студија клавира на Московском конзерваторијуму, било је то 1891, а њему је било само 18 година. Други концерт је 1901. означио излазак из једне велике личне и стваралачке кризе Рахмањинова, Трећи је 1909. потврдио његову пуну зрелост, а Четврти је од 1926. па надаље сведочио о његовом животу велике интернационалне звезде.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Како слушати музику Како слушати музику

Аутор:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]