Висине

БОЖИЋНА МИСА И МАГНИФИКАТ

 

 

Вечерашњу емисију ВИСИНЕ од 19.07 испуниће духовна музика Јана Зеленке, истакнутог чешког композитора који је био савременик Баха и Хендла.

Опус Јана Зеленке је импресиван, садржи око 250 композиција, а можда и више с обзиром да су многе изгубљене. Највећи део су духовне композиције, посебно вокално-инструменталне - мисе, ораторијуми, кантате, химне, псалми, литаније, антифони итд. Световни део репертоара састоји се од камерних и оркестарских дела. Њихов квалитет је веома висок, а стил оригиналан. Јер - Зеленка је за своје савременике био неприкосновени ауторитет. Нажалост, после његове смрти његова музика се и све ређе изводила највероватније зато што је била власништво властелина који није дозвољавао да буде копирана, па чак ни штампана. Иако се још од почетка 19. века јавило све веће интересовање за Зеленкина дела, о њима нешто више сазнајемо тек последњих година.

Уредница емисије је Горица Пилиповић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Висине Висине

Аутор:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица.

На крају програма,  у VISINAMA представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]