Бескрајни плави круг

Дијаспора и струјања између ње и матичне културе у Србији

 

 

Данас ћемо упознати књижевника, издавача и галеристу Радомира Путниковића који живи у Лондону. Радомир Путниковић је овогодишњи добитник награде „Радоје Домановић" коју Удружење књижевника Србије додељује за сатиричну књижевност. Награда ће свечано бити уручена 22. фебруара.

Радомир Путниковић је рођен 1936. године у Београду. Прву причу објавио је у листу „Задругар", а остале у „Омладини", „Пионирима", „Београдским новинама" и „Јежу". Играо је кошарку на Београдском универзитету.

Као студент, одселио се у Енглеску 1970. године, у Лондон, где и сада живи. Бавио се прво промоцијом југословенских, затим енглеских, а потом и других западноевропских сликара, организујући изложбе. Пријем тих изложби подстакао га је да оснује и уметничку галерију, која је деловала осам година. Потом је отворио издавачко предузеће Porthill publishers. Књиге у чијим је остварењима учествовао као писац или као идејни стваралац објављиване су, поред Енглеске и Југославије, у Италији, Немачкој, Шпанији, Португалији, Француској, Америци, Канади, Бразилу...

Носилац је Ордена Вука Караџића и добитник награде „Арсеније Чарнојевић". У издању Креативног центра из Београда објављена је књига басни Радомира Путниковића под насловом „Триста славујевих песама", која је преведена на енглески језик и објављена у Лондону.

 Уредник и водитељ је Вељко Жујовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Бескрајни плави круг Бескрајни плави круг

Аутор:
Милена Божовић Манић

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]