Антикотека

Ранобарокне песме и игре

 

 

Жанр песме, као уопште вокална музика у првој половини 17. века, нарочито у Италији, на најочигледнији начин осликава појаву нових форми и новог барокног стила. Било је то поље на коме се највише експериментисало у потрази за новим начинима и средствима изражавања. Управо зато, чланови шпанског ансамбла „Armoniosi concerti" предвођени Хуаном Каролосом Ривером и сопран Марија Еспада посветили су један од својих програма барокним песмама и то љубавним. Они су ранобарокне италијанске и шпанске песме о љубави прожели ништа мање разноврсним барокним играма и уобличили малу скицу музичког 17. века којој посвећујемо данашњу емисију.

 

У рубрици "Антикоскоп" представљамо сасвим заборављен барокни инструмент violoncello da spalla, виолончело за раме, који је на сцену вратио један од највећих ауторитета у свету ране музике, Зигисвалд Куијкен.

Уредник и водитељ је Бојана Жижић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Антикотека Антикотека

Аутор:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]