Како слушати музику?

КЛАВИРСКИ КОНЦЕРТИ РАХМАЊИНОВА

 

 

Тема данашње емисије КАКО СЛУШАТИ МУЗИКУ је Други концерт за клавир и оркестар Сергеја Рахмањинова. Он је међу најпопуларнијим композицијама свих времена, а потпуно су невероватне околности његовог настанка. Уредница и водитељка је Горица Пилиповић.

На премијери I симфоније Рахмањинова 1897. у Санкт Петербургу дириговао је Александар Глазунов - не баш најбоље, неки су чак сумњали да је био у алкохолисаном стању, при том је избацио неке делове, унео промене у оркестрацију и то је био потпуни фијаско. „Кад би постојао Конзерваторијум у паклу", написао је у својој критици Цезар Кјуј, „Рахмањинов би сигурно тамо добио прву награду за своју симфонију, толико су ђаволски звучали дисонантни акорди које нам је сервирао." Прва реакција Рахмањинова, на ивици нервног слома, била је да се одрекне дела. Током две године после премијере није био у стању ништа да компонује. На наговор породице и пријатеља пристао је да се подвргне терапији хипнозом код др Николаја Дала и легенда каже да је резултат тог лечења Други клавирски концерт, посвећен управо доктору Далу.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Како слушати музику Како слушати музику

Аутор:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић.

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори  емисија  [ детаљније ]