Ризница

МИЛЕНА ПАВЛОВИЋ - БАРИЛИ

 

Српска сликарка и једна од најинтересантнијих личности уметничке Европе између два рата Милена Павловић-Барили (Пожаревац, 5.новембар 1909. - Њујорк, 6.март 1945. године) рођена у браку два уметника, две јаке и самосвојне личности. Мајка, Даница Павловић-Барили, кћерка угледног и богатог трговца, по женској линији праунука Саве Карађорђевић, удате Ристић, најстарије Карађорђеве сестре, студира музику, клавир и певање на конзерваторијуму у Минхену где и упознаје Бруна Барилија, познатог италијанског композитора, критичара, песника, путописца (писац је и мемоарског прозног дела "Српски ратови") из чувене аристократске, уметничке пармске породице. Са раним разводом Милениних родитеља почињу и њена стална путовања. Србија-Италија, боравак у интернату у Грацу, живот са мајком на двору Карађорђевића у Београду, граду где похађа Уметничку школу Бете Вукановић, одлазак за Минхен где уписује сликарску академију, прво код Хуга фон Хабермена, а убрзо прелази, код много познатијег професора, Франца фон Штука. Из Минхена, са мајком, одлази у Париз.

Путовања се настављају-Италија, Шпанија, Лондон, поново Париз, где живи и ствара до 1939. године да би се августа те године упутила за Њујорк, где остаје све до своје преране смрти, 6. марта 1945. године. За живота Милена Павловић-Барили је урадила преко 300 радова, као и велики број скица и цртежа. Њена дела чувају се у Галерији Милена Павловић-Барили у Пожаревцу, Музеју савремене уметности и Народном музеју у Београду, као и у многим светским музејима и приватним збиркама.

У данашњој Ризници о сликарки Милени Павловић-Барили, њеном животу и околностима које су на њега утицале, како је израстала једна од најинтересантнијих личности уметничке Европе, између два рата, а од 1939. године и Америке, када прелази у Њујорк и тамо гради каријеру која је полако позиционира у уметничком свету , лишава материјалних мука и доноси завидну добит, до изненадне смрти, у 36. години живота, разговарамо са књижевницом Мирјаном Митровић, ауторком романа "Аутопортрет са Миленом".

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

број коментара 0 Пошаљи коментар