Невидљиви људи

Откривање звука Милосава Митровића

Тон-мајстор Милосав Митровић, доајен дизајна радиодрамског звука, поделиће са слушаоцима своја сећања на време послератног Радио Београда. Дошао је у радио-станицу још 1948, исте године када је његов брат Мирослав Митровић преко радио-таласа обавестио јавност о резолуцији Информбироа. У детињству је радио слушао преко детектора, а по доласку је користио жичане магнетофоне који су били ратни плен из станице Sender Belgrad, са челичним и са магнетисаним папирним тракама, али и са специфичним носачима „Philips-Miller" на које је звук механички наношен необичним техникама... Популарни Лоска Митровић говори о својим почецима снимања звука у Радио Београду, где је тонски уобличио преко 700 радио-драма, од којих су неке овенчане најзначајнијим признањима на еминентним међународним фестивалима звука.

Са Милосавом Митровићем разговарали смо у друштву Ивана Крстића, сарадника Редакције за историографију телевизијског дела наше куће и познаваоца историје снимљеног звука.

У „Кутији за памћење" емитујемо одломке из разговора Милоша Јевтића са драмским уметником, књижевником, преводиоцем и јудаистом Еугеном Вербером.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар