Ризница

МАНАСТИР СОПОЋАНИ

Изузетне лепоте и елеганције, манастир који су изградили и осликали, у другој половини 13. века, најбољи мајстори тога доба. Налази се 17 километАра од Новог Пазара. Задужбина је сина Стефана Првовенчаног, краља Стефана Уроша I.

Манастир Сопоћани саграђен је на извору Рашке, а сам назив задужбине води порекло од словенске речи-сопот, што значи, извор. Краљ Стефан Урош I "Рашки на извору" подиже Сопоћане, задужбину која је изборила значајно место у светској културној баштини и као што записује академик Војислав Ђурић, аутор и значајне монографије "Сопоћани": "Више нема ниједне озбиљне књиге о средњовековној византијској и европској уметности, а да у њој Сопоћани нису достојно заступљени". У овонедељној Ризници о самом манастиру Сопоћани, његовој намени, каквим државно-политичким околностима се одвија задужбинарски подухват краља Стефана Уроша I, разговарамо са историчаром уметности др Оливером Томићем.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ризница Ризница

Аутор:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]