Како слушати музику

ЧЕТВРТИ КЛАВИРСКИ КОНЦЕРТ

Последња емисија у фебруарском циклусу КАКО СЛУШАТИ МУЗИКУ, посвећеном клавирским концертима Сергеја Рахмањинова, доноси причу о последњем, четвртом. Уредница је Горица Пилиповић.

Ако је први концерт био невероватно достигнуће изузетно младог композитора, други корак до идеала, а трећи сам идеал, четврти концерт је једноставно био корак уназад, или - у погрешном правцу. Познато је да је Рахмањинов настављач велике традиције руског и европског романтизма, али та анахрона позиција морала је у једном тренутку да узме свој данак. Ако је Рахмањинов први концерт прерадио из разумљивих разлога, са становишта зрелијег и искуснијег музичара, четврти је ревидирао годинама очигледно схватајући његове недостатке. Мада, једну деценију касније компоновао је Рапсодију на Паганинијеву тему за клавир и оркестар која се сврстава у ред његових ремек-дела. За четврти концерт то сигурно не бисмо могли да кажемо.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Како слушати музику Како слушати музику

Аутор:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]