Чекајући ветар

Еколошки магазин

У Немачкој дебатују о укидању аутомобила на дизел гориво, а шведски инвентар загађивача ваздуха садржи и ставку хабање гума и путева. Србија је од тога далеко пола века.

Више од пет хиљада смрти годишње код нас је повезано са загађујућим материјама које удишемо. Индустрија и саобраћај нису невини у овој причи, али највећи проблем су индивидуална ложишта. Застарели шпорети и ложење свега и свачега испуштају нешто што софтвер у немачкој лабораторији једноставно није препознао. О ситуацији и могућим решењима говорило се на трибини Давитељ против давитеља, у организацији РЕС Фондације.

Министарство заштите животне средине креће у обрачун са отпадним водама, депонијама и буком, а намера је и да се уведе ред у заштићеним подручјима. Фали већи број запослених и озбиљнија подршка Министарства финансија. Министар Горан Триван се узда у помоћ цивилног сектора и грађана - све су јачи захтеви за здравијом и чистијом животном средином.

Своје предлоге за Црни и Зелени лист даће Мирољуб Јовановић, главни уредник ТВ Белами из Ниша. Говорићемо и о мерачима радона, постављеним у хиљаду школа и вртића, добијеним на поклон од Међународне агенције за атомску енергију. Стварна потреба или гланцање дрвенарије у скоро срушеној кући?

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Чекајући ветар Чекајући ветар

Аутор:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]