Златни пресек

Мића Карић "Награда Димитрије Башичевић Мангелос"; Снежана Мишић "Ђура Јакшић, између мита и стварности", Галерија Матице српске

Средином прошлог месеца расписивањем конкурса отпочет је овогодишњиц циклус награде "Димитрије Башичевић Мангелос", која се додељује младим уметницима као подстрек њиховом стваралаштву. Награда је основана 2002-е године, и иако су се мењали организатори, она је опстала као једино, али релевантно институционално вредновање младих уметника. То је потврдила и изожба "15 година награде Димитрије Башичевић Мангелос" која је 2016-те уприличена у Легату Чолаковића, јер су изложени радови показали да су њихови аутори изузетно квалитетни уметници са сопственим интегритетом. Прича о награди Мангелос је и прича о младим уметницима, који су престали да очекују да ће неко нешто да им да или поклони, већ су сами изнашли начине да се искажу и прикажу своје радове. У томе им је доста помаже и награда Димитрије Башичевић Мангелос. Гост емисије биће Мића Карић, кустос галерије Ремонт и члан организационог одбора награде.

У петак се у Новом Саду, у Галерији Матице српске отвара изузетно занимљива изложба "Ђура Јакшић, између мита и стварности". Ђура Јакшић је један од наших најбоље валоризованих сликара, и кроз монографије и кроз изложбе, као и кроз студијске анализе самог уметника или његове епохе. Међутим, све те анализе су се махом базирале на формалистичким аспектима слике, па се говорило о њему као лошем цртачу али са сјајним осећањем за боју, композицију и динамику. Данас истраживања уметника, епохе или сцене полазе од неких других премиса и користе много сложенију критичку апаратуру. То је била и позиција Снежане Мишић, када се подухватила анализе сликарског деловања Ђуре јакшића, прво за свој докторски рад, па онда и за ову изложбу. Дакле пред нама ће бити једно ново сагледавање добро нам знаног ствараоца, што ову изложбу чини интересантном и интригантном.

Гост Златног пресека ће бити др Снежана Мишић, програмска директорка Галерије Матице српске.

Уредник и водитељ емисије: Сава Ристовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар