Висине

Америчка духовна музика 18. и 19. века

Духовни напеви који су током 18. и 19. века извођени у црквама у Сједињеним Америчким Државама имали су снажно упориште у старим енглеским и шкотским народним мелодијама. Мада су за текст махом користили стихове из Библије, ови напеви су имали двоструку намену: за богослужење и за забаву извођача. Одлазак у цркву је тадашњим верницима био ретка прилика да се сретну са познаницима и предахну након рада, па је отуда структура ових композиција била веома шаролика. Поред једноставних хомофоних напева, намењених хорском извођењу и певачима скромних могућности, наилазимо и на развијеније мелодије које изводе солисти, уз пратњу једног или два инструмента, или у дијалогу са хором, који понекад имају чак и јасно препознатљив плесни карактер.

У вечерашњим Висинама емитоваћемо осамнаест напева америчке духовне музике 18. и 19. века у извођењу чланова ансамблa The Boston Camerata, под управом Џоела Коена.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Висине Висине

Аутор:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]