Висине

IV симфонија Алфреда Шниткеа

Данашњу емисију ВИСИНЕ испуниће IV симфонија Алфреда Шниткеа, једног од најзначајнијих руских, односно европских композитора друге половине ХХ века, којом он позива на уједињење човечанства. Уредница је Горица Пилиповић.

Шнитке је Немац, јеврејског порекла рођен у Русији пред II светски рат. Његово необично порекло се одразило и на његово стваралаштво. Можда највише управо у IV симфонији. „У свом стваралаштву увек сам тежио да оно опште, универзално пронађем у различитом", изјавио је Шнитке после премијере IV симфоније 1984. године. „Идеја о универзалности култура и њиховом јединству изгледа ми актуелна данас више него икада с обзиром на промену наших представа о времену и простору. Без обзира на искључиви динамизам ХХ века, на његово стремљење ка будућности, последњих година у уметности уоппште, а нарочито у музици приметно је интересовање за прошлост. Обраћајући се делима својих далеких предака, ми стварамо јединствену временску нит, један заједнички истовремени акорд. У IV симфонији сам управо желео да спојим те различите слојеве култура и посегнуо сам за стилизацијом духовне музике главних хришћанских конфесија - православља, католичанства, те протестантизма - и, с друге стране, синагогалног певања."

број коментара 0 Пошаљи коментар
Висине Висине

Аутор:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]