Ризница

Филигранска раскршћа Горана Ристовића-Покимице

"Савременици смо технолошке револуције у свету и дневних промена које она изазива... Мало је простора у којима је живи свет остао нетакнут. Ово је чини се последњи тренутак да заштита почне да се спроводи свеобухватно, јер су промене до којих је дошло у свету стигле и до Србије и немогуће их је зауставити. Сад је прилика да се Србија, преко Етнографског музеја, укључи у програм Живе ризнице (Living Human Treasures) и сачува своје наслеђе од заборава. Велика је опасност да култура Србије склизне у потпуну акултурацију, па да своју културу третира као заборављени рудимент, а уместо ње преузме туђе традиције и туђи вредносни систем. Треба пожурити и с поносом представити човечанству спасено наслеђе, које је део и наслеђа човечанства, а филигран Горана Ристовића-Покимице то сигурно јесте... Ова изложба је сведочанство огромне историјске и уметничке вредности и допринеће овековечењу филиграна као дела нематеријалног културног наслеђа човечанства" (Весна Бижић-Омчикус).

Гост данашње Ризнице је један од најбољих светских православних филиграниста Горан Ристовић-Покимица, а повод је недавно отворена изложба "Раскршће" у Манаковој кући, изложбеном простору Етнографског музеја у Београду, са жељом да Београд види и доживи ремек-дела српског филиграна. Наш гост је у марту, ове године, добио и Диплому Московске Патријаршије за висока достигнућа у црквено-уметничком златарству. Филигранска дела Горана Ристовића-Покимице налазе се широм света, од Свете Земље, Русије, Грузије, Украјине, Бугарске, Румуније, Грчке, Француске, Италије, преко Канаде, до Јужне Америке и, наравно, на свим нашим просторима, где се налазе српски манастири и храмови.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ризница Ризница

Аутор:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]