Чекајући ветар

Еколошки магазин

И Српска академија наука и уметности проговорила је о утицају мини хидроелектрана на животну средину. Први такав објекат у Србији је изграђен још 1900. године, али ни он, ни они направљени у наредних девет деценија нису изазивали полемике у јавности. У чему је проблем данас: то што струка ћути или није ни питана или што се на путу од теорије до праксе објекат "освежи" решењима смртоносним за животну средину?

Органско пчеларство постаје популарно, али и све теже изводљиво. Дозвољени препарати нису увек ефикасни у лечењу пчела, а ако се и не разболе - често им легла поједе меда. О "чобаници" против медведа и алтернативној заради од пчелињег отрова говори Милош Јовановић.

Не желе сви да отерају медведа. Национални парк Тара уврстио је у своју понуду посматрање ове животиње. Туристичку групу ренџер одведе у кућицу поред хранилишта и онда чекају - два сата, три, пет... без хране, мириса, разговора и шушкања. Нема гаранције да ће меда доћи, али странци су за ово веома заинтересовани.

О стрпљењу може много да исприча и фотограф Саша Прерадовић. Три године је пратио по Србији црног лешинара, а кад је успео да га сними постао је ударна вест на сајту Националне географије. Поносан је и на чињеницу да је један од ретких кога су орлови напали - толико добро се камуфлирао да нису знали да је човек.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Чекајући ветар Чекајући ветар

Аутор:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]