Знакови

Ивана Симеоновић Ћелић, Саво Поповић: "Милија Нешић", монографија, Музеј Цептер

Сваке друге године Музеј Цептер додељује награду "Стојан Ћелић" уметницима којима се друштво, према мишљењу стручног жирија, није адекватно одужило за њихов рад. Награда подразумева организацију изложбе и издавање монографје у организацији Музеја Цептер. После Богољуба Бобе Јанковића, други добитник награде је Милија Нешић. Аутори монографије о овом уметнику су историчари уметности др Ивана Симеоновић Ћелић и Саво Поповић.

Милија Нешић је велику популарност али и признања критике доживео у периоду од краја седамдесетих до прве половине деведесетих, када је стварао своје чувене "Мрдалице". Када је први пут представио "Мрдалице", 1979. у Културном центру Београда, Нешић је у њима сублимирао много и уметничких и личних, али и општих елемената. Била је то лична синтеза искустава претходне две деценије уметничког стваралаштва, испуњеног неоствареним плановима и песимистичког погледа на будућност колективног бића којим увек неко други командује, а створена у време "обнове слике" с јаким концептом као полазиштем.

"Инспиришу ме вечити сукоби, страдања, крвопролића... у људском роду, изазвана безбројним противречним и бесмисленим идеологијама и религијама, које нам у име ХУМАНОСТИ и РАЈА на овој планети нуде и подмећу ХАОС и стварају ПАКАО. Ако овоме додам затворени круг који чине ерос и танатос, у којем се људски живот одвија, инспирација за Мрдалице је неисцрпна", записао је Милија Нешић.

Милија Нешић је дипломирао на Академији (данас Факултету) ликовних уметности 1961. а магистрирао 1964. Организовао је бројне самосталне и учествовао у групним изложбама, а 1994. добио је Политикину награду из "Фонда Владислава Рибникара".

У Знаковима ћемо пренети звучне записе са промоције монографије и разговарати с коауторком монографије проф. др Иваном Симеоновић Ћелић, директорком Музеја Цептер.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар