Дигиталне иконе

Захваљујући бројним активностима које Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” организује у прилици смо да сретнемо и разговарамо са водећим европским стручњацима из области дигитализације културе и науке.

У данашњој емисији Дигиталне иконе слушамо ексклузивне интервјуе које су за Радио Београд 2 дали: Пол Ајрис, проректор за отворену науку на Лондонском универзитетском колеџу, најстаријем универзитету у Лондону, и Јанис Цаконас, директор Универзитетске библиотеке у Патри и члан Извршног одбора ЛИБЕР-а (European Association of Research Libraries).

У другом делу емисије разговарамо са овогодишњом добитницом награде „Димитрије Башичевић Мангелос" Катарином Петровић, за рад Cosmologicus v. 2.0. - генеративну инсталацију у којој се радио-сигнали са планете Јупитер преводе у језик као облик аутоматизоване поезије. Рад је сачињен од записа Јупитерових радио-сигнала, компјутерског софтвера, тј. генеративног процеса, црног квадрата на стакленој основи, и 32 књиге.

Уредник и водитељ: др Тамара Вученовић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Дигиталне иконе Дигиталне иконе

Аутор:
Тамара Вученовић

Емисија Дигиталне иконе покренута je 2002. године, а емитује се сваког уторка на таласима Радио Београда 2 од 9 до 10 сати. [ детаљније ]