Висине

Духовна музика Антона Брукнера

Када се помене име аустријског композитора Антона Брукнера прва асоцијација је низ од девет симфонија и неколико већих духовних композиција. Вечерашњу емисију ВИСИНЕ, коју уређује и води Горица Пилиповић, испуниће мање познати Брукнерови мотети.
 
Међу Брукнеровим познатим духовним композицијама су три мисе, Te Deum и Псалам 150. Најранија од ових дела датирају из 1864. кад је Брукнеру било већ 40 година. Све што је написао пре тога је практично непознато, као и релативно велики корпус каснијих композиција. Ту спада неких 30-ак мотета, двапут толико остварења за мушки хор, као и низ инструменталних дела.
Иначе, 1864. је означила прекретницу на Брукнеровом стваралачком путу. Каријеру је започео 20-ак година раније као сеоски учитељ чија је дужност била и да обезбеди музику за црквену службу. Тако је почео да компонује за црквени хор, угледајући се на старије узоре - Михаела Хајдна, Моцарта и Шуберта, и црпећи знање из уџбеника контрапункта. 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Висине Висине

Аутор:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]