Антикотека

Пројекат „Три фонтане” и ансамбл Unikorn

У данашњој емисији слушаћете маштовит програм са симболичним насловом „Три фонтане" једног од најатрактивнијих састава посвећених извођењу ране музике на данашњој концертној сцени, аустријског ансамбла Unikorn (Једнорог). Реч је о још једном пројекту којим „Једнорог" открива скривене делове европске музичке баштине средњег века и ренесансе. Овога пута, иза наслова „Три фонтане" крије се музика из турбулентног времена око 1400. године, са делима из такозваног стила „аrs subtilior".

У рубрици „Антикоскоп" говоримо о једној скоро сасвим непознатој музичкој личности која дели судбину многих уметника сличне професионалне позиције. Представићемо асистента, секретара и преписивача нота Георга Фридриха Хендла, композитора чије и име као да симболише његову невидљивост у историји, али чији значај за музику 18. века није тако мали као што се веровало - Џона Кристофера Смита Млађег.

Емисију уређује и води Бојана Жижић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Антикотека Антикотека

Аутор:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом,16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]