Соларис

Тема емисије: Научна фантастика у образовању

Саговорник: Срђан Ђукић, сарадник Астрономског друштва „Руђер Бошковић"

Многа од научних открића, али и небројени специфични појмови и концепти понајпре су ступили у популарну културу посредством дêла која се (уз мањи или већи ризик претераног упрошћавања) традиционално убрајају у научну фантастику. Отуд неспорно постоји потенцијални, а умногоме и актуелни допринос ове групе књижевних и уметничких праваца општој научној писмености и разумевању различитих аспекта науке у друштву. Поред драгоцених извора надахнућа, научнофантастични романи и филмска остварења пружају нам непресушну ризницу грађе за рефлексију о научно-технолошком развоју и критичко промишљање многобројних цивилизацијских и етичких питања која су с овим нераскидиво скопчана.

Све је то више но довољан разлог да се о научној фантастици, између осталог, размишља и разговара и у контексту њене свеукупне образовне улоге, која нам је данас - у доба када је вртоглави научни развој удружен са подједнако вртоглавим падом глобалног поверења у науку и њеног позитивног вредновања - можда потребнија но икад.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Срђан Стоиљковић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Соларис Соларис

Аутор:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]