Широм затворених очију – Само срцем се добро види

ТЕМЕ: Крстовдан; Свети Јован; Десна рука Светог Јована, којом је крстио Христа, одувек је чувана као највећа Светиња. Знате ли где се она данас чува; Човек је ТАЈНА и загонетка; У ДОБРО верује још само мало оних који га чине; У небеско пространство, међу звезде се преселио Миодраг Радовановић Мргуд; Оскар Давичо; Бранислав Нушић; Џорџ Орвел; Лорд Џорџ Гордон Бајрон; Сергеј Михајлович Ејзенштајн...

„ЈА ВАС КРСТИМ ВОДОМ
АЛИ ОНАЈ ШТО ИДЕ ЗА МНОМ
ЈАЧИ ЈЕ ОД МЕНЕ !.."

Пред нама су три веома значајна дана: Крстовдан, Богојављење и Свети Јован.

„Ја Вас крстим водом али онај што иде за мном јачи је од мене... Он ће да вас крсти Духом Светим и Огњем” речи су Светог Јована.
Сабор Светога Јована Крститеља - Јовандан, један од празника посвећених светитељу и пророку који је најавио долазак Спаситеља и крстио га на реци Јордан.
Прославља се 20. јануара, у свим храмовима Српске православне цркве. По броју свечара, Јовандан или Јовањдан је четврта слава у Србији.
Према предању, многи су мислили да је Јован обећани месија али је он препознавши Исуса, када је слушао његове прве јавне проповеди, рекао: „То је јагње Божије које узе на себе грехе света.”
Познат је и као Јован Претеча, пошто се за њега као нaјближег следбеника и блиског рођака Исуса Христа везује почетак мисије спаситеља и почетак хришћанске проповеди.
Међу личностима јеванђелским које окружују Спаситеља, личност Јована Крститеља заузима посебно место, како по свом чудесном доласку на свет и начину живота, тако и по свом трагичном изласку из свога живота. Он је био такве моралне чистоте да се пре могао назвати анђелом него смртним човеком, а једини је од свих пророка који је свету могао и руком показати онога кога је пророковао.
Свети Јован је био такве моралне чистоте да се пре могао назвати анђелом, како га Свето писмо и назива, него самртним човеком. Од осталих пророка се разликује нарочито по томе што је могао и руком да покаже свету онога ког је пророковао.

Слушајте нас на FM: 104,0 MHz 

и преко Интернета: https://rtsplaneta.rs/linear/16091
Контакт: ++381 11 3249 202 * СМС: +381 64 0202 200*
Мејл: program202@gmail.com

ПРОДУКЦИЈА И ИЗБОР МУЗИКЕ: Нена Огњеновић Тркуља

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић

број коментара 0 Пошаљи коментар