Обрати пажњу!

Коме припадају српске реке?

У последњих годину и по дана ово питање све чешће постављамо. Разлог за то је изградња мини хидроелектрана на водотоковима, углавном у брдским и планинским пределима. Стручна јавност је против зацевљења река из више разлога, на шта је више пута скретала пажњу, но, највећи број радова (а планирана је изградња више стотина мини хидроелектрана) није прекинут. Многе су изграђене, а многе тек треба да започну да се граде. Како је на терену? На рекама Старе планине отпор грађана се чини најјачим, а ми смо посетили епицентар сукоба незадовољних мештана и упорног инвеститора - село Ракиту.
Разговарамо са деканом Шумарског факултета у Београду професором Ратком Ристићем, Миланом Дошеном, активистом који је добио признање „Зелени лист” за очување животне средине у 2018. години, скрећући пажњу на важност очувања српских река, и са Десимиром Стојановим, активистом и мештанином села Ракита. 

У наставку емисије предлажемо догађаје широм Србије које можете посетити ових дана. Рубрика „Шта каже мрежа” говориће о томе да ли можемо сасвим сачувати своју приватност у онлајн свету. Шта се важно у свету музике догодило на данашњи дан? Сазнаћете у рубрици „Временска капсула”. 

Водитељ: Ружица Врховац

број коментара 0 Пошаљи коментар
Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Аутор:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]