Пут без путовања

Учествују: Доротеја Ковачевић, Вероника Клачар, Синиша Цветић и Давид Јаковљевић.

Вечерас разговарамо са студентима класе филмске режије професора Дарка Бајића (ФДУ Београд) који су пре две вечери приказали своје филмове у великој сали Комбанк дворане. 

Презентација завршних филмова студената треће године носила је назив „Било једном на ФДУ”. Представили су се Синиша Цветић са филмом „Извршење” који слика борбу петочлане породице против присилног исељења. Доротеја Ковачевић са филмом „Слободни скакачи” где се након покушаја самоубиства, млада девојка Јана нађе на прослави првог рођендана деведесетогодишњег Благоја. „Луди” Луке Михаиловића - генерацијски филм који полази од тога да придев ''луди” означава ментално нестабилне, непрактичне, ирационалне, занесене и опсесивне особе. 

Затим „Убиство ради убиства или уметност ради уметности” Давида Јовановића. Уметност ради уметности - жанровски кошмар студирања филмске режије претворен у испитни филм најревноснијег студента-непушача завршава на једини могућ начин: убиством ради убиства. Потом „Инфлуенсер” Бранкa Андрића: Кима и Луна су неталентовани млади људи са јаком жељом да постану познати сматрајући то највећим успехом. Дошли су у Београд где започињу свој успон на врх треп-фолк сцене снимањем песме и спота који постаје виралан. Ипак, ствари се не одвијају баш онако како су замишљали.

А ту су још два филма: „Плачу” Нине Огњановић - о три друга из краја који проводе дан као и обично. И „Све како треба” Никола Стојановића: Јована, самохрана мајка жели да проведе свој рођендан са ћерком Саром, али њени планови су уништени када Сара позове оца на рођендан. 

Сви ова остварења су тек наговештај снаге изузетних младих уметника који, премда још увек нису дипломирали, већ обогаћују и освежавају филмску сцену Србије. Како су дошли до ових тема, како су изгледали процеси снимања, шта мисле о уметности, ангажману, стању у култури - нека су од питања која ћемо им поставити. 

Воде: Јована Зец и Петар Протић.

број коментара 0 Пошаљи коментар