Filozofija, umetnost i kritička misao

Kristofer Finsk: Biblioteka, kod kuće

U ciklusu FILOZOFIJA, UMETNOST I KRITIČKA MISAO možete slušati predavanje Kristofera Finska „Biblioteka, kod kuće”.

Predavanje Kristofera Finska predstavlja pokušaj da se se govori o biblioteci koja je za autora bila nedostupna i zapečaćena. U pitanju je biblioteka Žaka Deride. Finska zanimaju nagoveštaji Deridonog odnosa prema toj zbirci knjiga koja sačinjava biblioteku, tj. zanima ga „fakticitet zbirke” ili nagoveštaj dimenzije jednog odnosa kojim Derida nije mogao potpuno ovladati. Finsk pokušava da se toj dimenziji Deridine biblioteke približi preko jednog stvarnog dogđaja u koji su bili uključeni on, Žak Derida i jedna retka knjiga (Toma Mračni, Morisa Blanšoa). Tako će Finsk, u duhu Valtera Benjamina, ispričati priču o toj knjizi kako bi postavio pitanje šta je izraz „retka” mogao značiti za Žaka Deridu.

Predavanje je održano 9. avgusta 2016. u okviru letnjeg seminara na The European Graduate School u Sas-Feu (Švajcarska).

S engleskog prevela Tijana Tropin.

broj komentara 0 pošalji komentar
Filozofija, umetnost i kritička misao Filozofija, umetnost i kritička misao

Autor:
Olivera Nušić

U okviru emisije „Filozofija, umetnost i kritička misao” možete slušati predavanja najznačajnijih svetskih teoretičara i umetnika koja su održana u okviru seminara na The European Graduate School. [ detaljnije ]