Antologija srpske muzike

Dela Vitomira Trifunovića: Koncert za violončelo i orkestar, Muzičke sfere i kompoziciju Impulsi za kontrabas i orkestar

Večerašnjom emisijom nastavljamo ciklus u kojem ćemo tokom narednih meseci, povodom obeležavanja 95 godina od osnivanja Radio Beograda, predstavljati odabrana dela domaćih kompozitora. Slušaćete ostvarenja autora koji su direktno ili indirektno vezani za radio: od onih koji su svoj trag ostavili u uređivanju programa, preko kompozitora čija su se dela premijerno izvodila na talasima Radio Beograda, do autora koji su pisali za naš orkestar.

Rođen 1916. godine u okolini Kraljeva, Vitomir Trifunović je nakon Drugog svetskog rata započeo studije kompozicije na Muzičkog akademiji u Beogradu gde su mu predavali Stanojlo Rajičić, Josip Slavenski i Milenko Živković, u čijoj klasi je diplomirao 1962. godine. Od 1949. do 1951. godine Trifunović bio je direktor Gradske muzičke škole za narodne instrumente, od 1951. do 1960. godine - direktor muzičke škole „Vojislav Vučković". Bio je dugogodišnji saradnik Radio-televizije Beograd.

Kako Vlastimir Peričić napominje, muzički jezik Vitomira Trifunovića je „umereno savremen". Naime, autor se nije upuštao u avangardne eksperimete. U manjim formama, kao i u obradama narodnih pesama i igara, prisutni su elementi srpske i makedonske tradicionalne muzike.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

broj komentara 0 pošalji komentar