Gramofonija – dela za dva klavira Britna, Stravinskog i Lutoslavskog

Reprodukujemo snimke kompozicija za dva klavira Bendžamina Britna, Igora Stravinskog i Vitolda Lutoslavskog, u interpretaciji Vere Lejskove i Vlastimila Lejseka, objavljene 1965. godine na ploči produkcijske kuće Suprafon.

Bračni par Lejsek je u drugoj polovini XX veka bio jedan od pokretača brojnih značajnih događaja u muzičkom životu Čehoslovačke. Pored interpretacije savremenih domaćih i inostranih ostvarenja, Lejsekovi su bili aktivni kao predavači na univerzitetu u Brnu, članovi žirija na klavirskim takmičenjima, te kao promoteri nove muzike na radiju i u štampanim medijima. Vlastimil Lejsek se uz sve to bavio i komponovanjem, a pored toga, ovaj par je između ostalog, najzaslužniji za premijerno izvođenje i snimanje brojnih ostvarenja njihovih kolega koji su neretko ovom duu posvećivali svoje kompozicije. Naročito blisku saradnju duo Lejsek je ostvario sa Britnom i Lutoslavskim. Rezultat njihovih zajedničkih nastojanja jeste i ploča koju večeras emitujemo, nastala u saradnji sa Miloslavom Vengodom, čuvenim dirigentom Praških madrigalista koji je pored izvođenja, realizovao i više od pedeset albuma kao producent.

Značajno je pomenuti da je tehnički deo posla oko realizacije ove ploče preuzeo Ježi Očenašek, snimatelj čije je ime dobro poznato u audiofilmskim krugovima, pre svega zbog rada na čuvenim antologijama povodom stote godišnjice snimljenog zvuka iz 1977. godine, ali i zbog velikog opusa sačinjenog od raznovrsnih zapisa muzike, govora i ambijenata. Dizajn omota je delo Božene Bruderhansove, umetnice koja je svetsku slavu stekla živopisnim ilustracijama, plakatima i posterima koji se danas smatraju važnim delom savremene istorije čehoslovačke umetnosti.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

broj komentara 0 pošalji komentar