Džez

Snimak koncerta internacionalnog kvarteta Anderson-Benink-Glerum-Van Kemenade zabeležen 7. juna ove godine na INNtöne Jazz Festivalu u Austriji.

Trombonista Rej Anderson, bubnjar Han Benink, basista Ernst Glerum i alt saksofonista Paul Van Kemenade čine kvartet iskusnih muzičara iz SAD i Holandije. Okupili su se prvi put pre nekoliko godina i snimili album Checking Out, kao sintezu njihovih individualnih stilova. Njihovoj muzici, ipak, glavni ton daje vodeći dvojac. Anderson je višestruki dobitnik Daunbitovih priznanja za džez trombonistu godine, ali i neko ko je poznat po humoru u vlastitoj muzici, kao i mešanju tradicionalnih formi džeza sa avangardnim tendencijama. Han Benink takođe je sklon duhovitosti u sviranju bubnjeva, i važi za jednog od najatraktivnijih muzičara na evropskoj fri džez sceni u poslednjih 50 godina.

U formaciji kvarteta sa holandskom ritam sekcijom, ova dvojica veterana s lakoćom šetaju kroz istoriju džeza, od zvuka Nju Orleansa, preko bi-bapa do ranog fri džeza u duhu Orneta Kolmena i Alberta Ajlera. Na planu autorskih aranžmana i kompozicija, mahom ne idu dalje od šezdesetih godina prošlog veka, no svoj izraz osavremenjuju upravo kroz atraktivne instrumentalne deonice nadahnute fankom i modernim varijacijama avangardnog džeza.

Autor: Nikola Marković.
Urednica: Ksenija Stevanović.

broj komentara 0 pošalji komentar