Razum i osećajnost – Koncerti za harfu Johana Vilhelma Hertela

Slušaćete premijerne snimke nekih od Koncerata za harfu Johana Vilhelma Hertela u interpretaciji harfistkinje Zikle Ajhorn i kamernog orkestra iz Kurpfalca pod upravom Kevina Grifitsa.

Johan Vilhelm Hertel, rođen 1697. godine, potiče iz dinastije muzičara, budući da su mu i otac i deda bili kapelmajstori na dvorovima u Ajzenau i Etingenu. Prve pouke iz muzike je stoga stekao u porodici, ali ga je sviranju na violini podučavao Franc Benda. Karijeru je započeo kao čembalista, da bi potom dobio mesto na dvoru u Meklenburg-Šverinu, najpre kao instrumentalista, a kasnije i kao dvorski kompozitor. Tokom vladavine Kristijana Ludviga II, od Hertela je bilo uglavnom očekivano da komponuje instrumentalnu muziku, dok se tokom vladavine narednog vojvode, Frederika II poznatog pod nadimkom „Pobožni", uglavnom fokusirao na duhovna dela.

Hertel je bio plodan autor, koji je za sobom ostavio veliki broj simfonija, koncerata, sonata za čembalo, himni, kantata i oratorijuma.

Koncerti za harfu koje ćete slušati u večerašnjoj emisiji predstavljaju uzorne primere pretklasičnog, „osećajnog" stila. Iako su napisani tako da se solistička deonica mogla izvoditi na harfi ili na čembalu, mekši ton harfe čini se prirođeniji ovim šarmantnim, ali virtuoznim delima.

Urednica emisije: Ivana Neimarevićbroj komentara 0 pošalji komentar