Mozaik vremena

Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji između Vojske Jugoslavije i Ujedinjenih Nacija potpisan je u Kumanovu 9. juna 1999. godine. Sporazum je podrazumevao i povlačenje jugoslovenskih snaga sa Kosova i Metohije.

Da je potpisan dva dana ranije ne bi bile bombardovane rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu. Dan kasnije, Slobodan Milošević obratio se građanima.

Studentske demonstracije u Beogradu su započete 3. juna 1968. godine. Neki ih se sećaju, a neki su slušali priče.

Suđenje Draži Mihailoviću započeto je 10. juna 1946. godine. Slušaćemo snimak sa sedmog dana suđenja. Tužilac je bio Miloš Minić.

Predsedniku SFRJ Josipu Brozu uručen je Orden Lenjina na svečanosti u Kremlju 5. juna 1972. godine.

Iskrcavanje anglo-američkih snaga u Normandiju počelo je 6. juna 1944.godine.

Od kada je 5. juna 1972. godine u Stokholmu počela prva konferencija Ujedinjenih Nacija posvećena ekološkim problemima 5. jun je ustanovljen kao Međunarodni dan zaštite čovekove okoline. I baš takvog jednog 5. juna 1991. godine u Beogradu je bila prva sednica vanrednog zasedanja Narodne skupštine Srbije. Govorili su mnogi, pa i Jovan Striković, poslanik Socijalističke partije Srbije.

Autorka emisije je Branka Selaković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Muzička pletenica Muzička pletenica

Autor:
Nenad Kamidžorac

Melodija, harmonija i ritam predstavljaju «triest» svake muzičke forme, samim tim i narodne muzike koja je, u ostavštini, uglavnom sticala formu varoške muzike jer je najčešće zvučno beležena tek u gradovima gde su je izvodili poznati inetrpretatori kojima je pružena šansa da nastupaju na Radio-programu ili snimaju tada popularne ploče na 78 obrtaja. [ detaljnije ]