Doživeti stotu

Sa kojim se problemima suočavaju ljudi trećeg doba i koliko može da im pomogne zajednica, a koliko sami sebi? Odgovore su potražili učesnici Međunarodnog regionalnog projekta "Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba na Zapadnom Balkanu“ u organizaciji austrijskog i srpskog Crvenog krsta, a uz finanijsku podršku Evropske unije. Tim povodom u goste nam dolazi Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije.

Svaki lek pacijentu treba da donese korist i izlečenje. Ponekad, međutim, može da ima neželjeno dejstvo i kontraindikacije. Nedavno je u medijima plasirana neproverena informacija da jedan lek za kontrolu krvnog pritiska uzrokuje rak kože, što je uznemirilo bolesnike koji koriste tu terapiju. Farmaceut Marko Erić iz Nacionalnog centra za farmakovigilancu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije savetuje da, ukoliko postoji sumnja na neželjeni efekat leka, pacijenti treba da obaveste izabranog lekara ili Nacionalnu agenciji za lekove, a ne da veruju neproverenim vestima u medijima ili na internetu. 

Rubriku o zdravlju danas posvećujemo policističnim jajnicima. O faktorima rizika, simptomima, dijagnostici i mogućnostima lečenja ovog sindroma kod žena u reproduktivnom dobu govori prof. dr Mima Fazlagić, ginekolog. 

Vreme za dobru knjigu izdvojili smo za roman „Lisica" Dubravke Ugrešić, koja je srpskim čitaocima i dalje jedna od omiljenih književnica. Nedavno je boravila u Beogradu i na književnoj večeri razgovara sa brojnim čitaocima i novinarima. Među njima je bila i naša Svetlana Mladenović.

Urednik i voditelj - Marina Stojadinović

Muzički urednik - Dragan Dimić

Naslovna slika - Izvor: Crveni krst Srbije

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već osamnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]