Romano Them

U proteklih nekoliko subota pričali smo desetina priča o raznim problemima Roma. Govorilo smo o kulturi, jeziku, istoriji o svemu onome što bi vas zanimalo.

U večerašnjoj emisiji govorimo o tome kako se desetinama a možda i stotinama godina vršila izolacija romskog naroda. Naime, kažu neki istraživači u vreme kada su Romi došli na prostore Evrope, a to je bilo pre nekih hiljadu godina, odnos prema njima nije bio onakav kakav je danas. Kako je sve to počelo izučavali su mnogi, između ostalih i Žan Pjer Liježoa, čijom se literaturom i koristimo prilikom ovih kazivanja. Mnoge od evropskih država su činile razne probleme na račun Roma.

Kakva je bila politika prema njima i kako su ih odbacivili slušaće te u subotnjem izdanju Sveta Roma, koji su pripremili i vode Dragoljub Acković i Una Beriša.

broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]