Moja knjiga

Slobodan Roksandić, glumac i komunikolog, govori o tome zašto ''Retoriku'' Branislava Nušića smatra izvrsnim delom. Branislav Nušić, poznat po svojim komedijama, esejima, pričama, dramama i novinskim tekstovima, autor je i jednog od naših najznačajnijih udžbenika besedništva. Nušić je nekoliko godina na Vojnoj akademiji predavao retoriku, i u pisanje svoje ''Retorike'' uneo je dosta sopstvenog praktičnog pedagoškog iskustva. Naš čuveni pisac u ovom delu pažnju obraća na besedu, besednika i auditorijum, pri čemu često daje sasvim praktične savete u vezi sa ova tri osnovna elementa od kojih zavisi uspešan besednički nastup.

Uz to, on ukratko izlaže istoriju besedništva i nudi bogat izbor primera najuspešnijih govora iz starog, srednjeg i novog veka, što ovo delo i danas čini vrednim i zanimljivim štivom.

Slobodanu Roksandiću, koji se bavi kulturom govora, delo ''Retorika'' je višestruko korisno. U emisiji ćemo čuti kojim delovima ove knjige se naš sagovornik najčešće vraća, i šta u njima pronalazi.

Slobodan Roksandić završio je studije glume, nakon toga master studije komunikologije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Osnivač je instituta ''Main point'' koji se bavi sveobuhvatnom edukacijom za javni nastup. Kurseve dikcije i javnog nastupa koje je osmislio do sada je pohađalo više stotina predstavnika različitih profesija.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović
 

broj komentara 0 pošalji komentar
Moja knjiga Moja knjiga

Autor:
Vojislav Karanović

Emisija o knjigama i čitanju, o književnosti, umetnosti i stvaralaštvu. Gosti su ljudi različitih interesovanja, različitih zanimanja i profesija. Svaki sagovornik izdvaja knjigu koju voli, onu koja mu je posebno značajna i za koju može da kaže: ovo je moja knjiga. [ detaljnije ]