Doživeti stotu

U Srbiji će za četiri decenije svaki treći stanovnik biti stariji od 65 godina. Kako će demografske promene uticati na položaj starijih i radno-aktivnih ljudi? Da li će, u takvim okolnostima, PIO Fond biti održiv? Odgovore ćemo potražiti od Ljiljane Sekulić iz Republičkog zavoda za statistiku, člana Vladinog Saveta za starenje.

Predstavićemo i najstariju  stanovnicu Srbije Nadeždu Pavlović. Ima 107 godina,  vedar duh i blistavu misao. Voli da dočekuje goste, a najviše se raduje kada joj u kuću dođe  predsednik države.

Minute za zdravlje posvetićemo pravilnoj ishrani kao dobrom savezniku protiv gojaznosti. O značaju deklarisanja prehrambenih proizvoda i izbalansiranom jelovniku govoriće  Budimka Novaković specijalista dijetoterapije i profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Vreme za dobru knjigu rezervisali smo za najnoviji roman Justejna Gordera "Baš kako treba" uz prikaz Svetlane Mladenović.    

Urednik i voditelj  Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Prvi program, 9:05.

Naslovna strana - Nadežda Pavlović
broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već osamnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]