Kojekuda

Momčilo Mošo Odalović kaže: deca su moji ljudi! Zato i piše za njih, a i njegova biografija tako počinje - srpski pesnik za decu i mlade.

Naš današnji Kojekuda gost je rođen u Starom Grackom, kod Lipljana na Kosovu i Metohiji. Osnovnu školu je učio u zavičaju, gimnaziju u Kosovskoj Mitrovici, a srpskohrvatski jezik studirao u Prištini, gde je dugi niz godina radio kao novinar u listu „Jedinstvo". Uređivao je i „Đurđevak", ćirilično glasilo za osnovce. Svoj rodni kraj morao je da napusti, kao i mnogi Srbi, i od 1994. godine živi u Smederevu. Dobitnik je naših najvećih književnih nagrada.

U njegovom dvorištu drveću je nadenuo imena, vrapcima obezbeđuje svakodnevne obroke, a u kući je svoje umetničke darove pretočio u, kako ih on zove, zidanice ( reljefne slike), u izrezbarene stolice, u male i velike skulpture. Divota jedna.


Priču zabeležile Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kojekuda Kojekuda

Autor:
Autori: Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić

Emisija Radio Beograda 1 koja će vas, baš kako joj i naziv govori, voditi od Kelebije do Medveđe, od Bajine Bašte do Negotina - u seoca i gradove, u prošlost i budućnost, u stvarno i moguće. [ detaljnije ]