Doživeti stotu

Trogodišnji Regionalni projekat „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba na Zapadnom Balkanu“ koji sprovodi Crveni krst Srbije u saradnji sa austrijskim Crvenim krstom i nekoliko nevladinih organizacija, a uz finansijsku podršku Evropske unije, ulazi u završnicu. O ciljevima i postignutim rezultatima projekta razgovaraćemo sa Natašom Todorović iz Crvenog krsta Srbije.

Sa mr Ljiljanom S. Rakić, školskim psihologom u penziji, otkrićemo svet fraktalnih crteža i lepotu štrikanja. Na izložbama i u Udruženju penzionera Stari grad spaja boje, fraktalni izraz i petlju kao misao. Bavi se i dekupaž tehnikom, i svoje veštine prenosi dragim ljudima.  

Minute za zdravlje posvetićemo sepsi, javnosti malo poznatoj, koja se uglavnom pogrešno tumači kao trovanje krvi. O simptomima, značaju brzog zbrinjavanja obolelih i mogućnostima lečenja sepse govoriće direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović.

Vreme za dobru knjigu izdvojićemo za roman prvenac Lane Bastašić "Uhvati zeca". Ta knjiga je, uz nagrađeni roman Vladimira Tabaševića, bila u najužoj konkurenciji za NIN-ovu nagradu. Ožiljci rata u Bosni i hodanje po sećanjima koja se ne daju izbrisati, okosnica su romana "Uhvati zeca" o kojem ćemo saznati više u prikazu Svetlane Mladenović.

Urednik i voditelj - Marina Stojadinović

Muzički urednik - Dragan Dimić

Radio Beograd Prvi program, 9:05. 

Naslovna stranica - Tribina Crvenog krsta o medijskom izveštavanju o starima.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već osamnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]