Familiologija

"... Pored šivaće mašine, pred prozorom, na izribanom patosu leže njegove zaboravljene igračke: olovni vojnici, klikeri od gline i staklenci. Ali on sada igra neku drugu igru, mada još ne zna kako se ona zove. 

- Gospođo, želite li belog labudovog perja? - šapuće on uz poklon, zagledan u zagonetan osmeh Mona-Lize iznad Aninog kreveta. Na licu mu se vidi iskreno razočaranje. Ovo mu je bila poslednja prilika. Do sada su ga odbile tolike mušterije. I taj starac (sa smešnim šeširom i dugačkom lulom među zečjim usnama), koji visi nad očevim krevetom, i ta stara gospođa otmenog držanja (s grbavim nosem i smešnim siljatim cipelama na kopču), i svi redom, pa sada i ova lepa žena što se tako zagonetno i dvosmisleno smeška, čas, misliš, kupiće sve, čas imaš utisak da to odbija s blagim prezirom. Dečak stoji pred njom uvređen i - zaljubljen. Čeka njen odgovor i jednako misli:.........."

O čemu li misli ovaj dečak?!

Ali, to je samo "za decu i osetljive"...

Ima mnogo takvih, ali se ne vide svi. Kao da s nevidljivi od svoje (pre)osrtljivosti.

U čas jednom takvom, Danilu Kišu, rođenom 22. februara 1935. godine upravo o tome razgovaramo o pre-o-setljivosti.

Gošća: Branka Tišma, psiholog

Autor: Vesna Ćorović Butrić
broj komentara 0 pošalji komentar
Familiologija Familiologija

Autor:
Redakcija za decu i mlade

Program za decu i mlade Radio Beograda 1 postoji punih šest decenija. Od trenutka kada je Radivoje Lola Đukić dobio «partijski» zadatak da organizuje nešto što bi deci tih godina bilo zabavno i korisno, on je, talentovan i mudar, napravio dečju grupu. [ detaljnije ]