Nedeljom za selo

Ovih dana počelo je prijavljivanje poljoprivrednika za subvencije od 4 hiljade dinara po hektaru , kao i za dizel gorivo. Prijave do 30. aprila mogu da podnose sva aktivna  registrovana poljoprivredna gazdinstva.  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da novca ima dovoljno i da nema razloga da se pred Upravom za trezor stvaraju redovi.Procedura je jednostavna, a novac će stizati na načune posle nekoliko dana.

Analize pokazuju da je mleko sa domaćih farmi, po nivou aflatoksina, gotovo u potpunosti u skladu sa evropskim standardima, kaže direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije Nenad Dolovac. To znači da ima do 0,05 mikrograma aflatoksina po kilogramu, mada je kod nas dozvoljena granica 5 puta veća.

Poljoprivrednici su počeli pripreme za prolećnu setvu. Sva je prilika da će mnogi ove godine odustati od šećerne repe, što zbog niske cene, što zbog gubitaka koje su na toj proizvodnji zabeležili prošle godine. Proizvođači, ali i predstavnici šećerana kažu da bez pomoći države proizvodnja šećerne repe nema perspektivu.

Vinogradari su počeli rezidbu, od koje zavisi i rod i kvalitet grožđa.

Srbija je prošle godine izvezla poljoprivredne proizvode u vrednosti od oko 3 milijarde evra. Reč je uglavnom o primarnim poljoprivrednim proizvodima. Prema ocenama stručnjaka, ali i nadležnih, u budućnosti bi trebalo više da se orjentišemo na proizvodnju i izvoz zdrave i kvalitetno prerađene hrane.

U emisiji ćete čuti i zašto ljudi dolaze u Etno selo Rakezići u Brezovici kod Trstenika i kako se uopšte živi na obroncima Goča.

Urednik i voditelj Davorka Tešić. 
broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]