Doživeti stotu

Da li je kraj radnog veka početak mirnijeg i bezbrižnijeg doba ili uvod u izolaciju i osećaj beskorisnosti? O značaju psiho-socijalne pripreme za odlazak u penziju razgovaraćemo sa Paulinom Firićaski, psihologom Gerontološkog centra u Beogradu.

A da život ima smisla i posle penzionisanja, potvrdiće  profesor biologije u penziji Živko Slavković iz Ribnice kod Kraljeva. Srpski Robinzon Kruso dane provodi sakupljajući lekovito bilje, a u dvorištu  čuva ovce, koze i pernatu živinu.

Minute za zdravlje izdvojićemo za magnetnu rezonacu srca i krvnih sudova. O dobrobitima te dijagnostičke metode, o sportskoj medicini i lečenju hipertenzije otporne na lekove, govoriće direktorka Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" u Beogradu, kardiolog Marija Zdravković.  

U rubrici za kluturu Svetlana Mladenović će predstaviti roman grčkog pisca Dimitrisa Sotakisa "Priča o supermarketu". Glavni  junak  knjige,  Robinzon, tragajući za suštinom  tek na pustom ostrvu, u sopstvenom supermarketu,  pronalazi životni smisao.

Urednik i voditelj  Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Prvi program, 9:05

Naslovna strana -  Foto/Dom za stare Voždovac

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već osmnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]