Doživeti stotu

Stariji nisu opterećenje za ekonomiju svoje države, a mladi malo doprinose toj ekonomiji. Ljudi trećeg doba pomažu svoje porodice čuvajući im decu i dopunjuju kućni budžet redovnim penzijama. Ovo su neki od rezultata istraživanja "Međugeneracijska razmena i stavovi" Crvenog krsta Srbije i Centra za odgovornu akciju, a uz podršku Kabineta ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavice Đukić Dejanović.

Ko će brinuti o starima ako ne bude mladih? Kako protiv "bele kuge"? Odgovore ćemo potražiti od prof. dr  Dragana Bataveljića,  predsednika  Udruženja „Opstanak" koje se bori za negovanje porodičnih vrednosti i povećanje nataliteta u Srbiji. Nedavno je objavio knjigu "Treći srpski ustanak - ustanak za opstanak".

Zašto je važno da čuvamo bubrege i kakva je njihova uloga za nesmetano funkcionisanje organizma? Kako žive bolesnici na hemodijalizi i zašto je transplantacija bubrega za teško obolele  najbolji lek? O tome ćemo saznati više od prof. dr Radomira Naumovića, interniste nefrologa  iz Klinike za nefrologiju (KCS) i predsednika Udruženja nefrologa Srbije.

U rubrici za kulturu Svetlana Mladenović će predstaviti roman Gorana Markovića "Beogradski trio" koji je bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. U knjižarama se, za manje od tri meseca, pojavilo treće izdanje Markovićevog romana posvećenog Golom otoku.

Urednik i voditelj  Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Prvi program, 9:05.

Naslovna stranica  -  Konferencija u Crvenom krstu "Međugeneracijska razmena i stavovi"
broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već osamnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]