Kojekuda

U ovoj priči pozivamo vas na lilanje. E, sad, ako niste čuli šta je to, tim bolje. Volimo da sa nama otkrijete nešto novo. Za početak, dovoljno je da predstavite sebi neko raskršće, letnju noć i šetnju u grupi ljudi, to nek vam razbudi zainteresovanost za lilanje. Ostalo je naša briga.

Ova priča vodi nas u Loznički kraj, mada lilanja ima na više mesta u ovim krajevima - u Banja Luci, Bijeljini, na severu Crne Gore i još kojekuda. Eh, kojekuda.

No, istine radi, lilanje je, hajde da otkrijemo još i to - stari običaj balkanskih naroda, i nije naša jedina tema. Ovu priču zabeležismo u Tršiću sedeći u prekrasnom dvorištu Muzeja jezika i pisma, koji postoji u spomen kompleksu posvećenom Vuku Stefanoviču Karadžiću. I tu smo čule nekoliko divnih priča - o jeziku i kako se čuva, o ratarskim svećama ( opet vezano za stare običaje ) o pomenutom lilanju, o starom ustrojstvu porodičnog života u tom kraju, a sve uz jedinstven osvežavajući napitak koji nam je poslužen.

Priču zabeležile Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović u razgovoru sa etnologom i antropologom, Anom Čugurović, kustosom Muzeja u Tršiću.

 

Autor fotografije sa naslovne strane: Gmihail at srpski Vikipedija - Sopstveno delo, commons.wikimedia.org

broj komentara 0 pošalji komentar
Kojekuda Kojekuda

Autor:
Autori: Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić

Emisija Radio Beograda 1 koja će vas, baš kako joj i naziv govori, voditi od Kelebije do Medveđe, od Bajine Bašte do Negotina - u seoca i gradove, u prošlost i budućnost, u stvarno i moguće. [ detaljnije ]