Nedeljom za selo

Zbog zastoja u izvozu junetine u Tursku, proizvođači su se našli u nebranom grožđu. Ponuda bikova je velika, a potražnja mala pa je i cena žive vage u padu. Predsednik skupštinskog odbora za poljoprivredu Marjan Rističević kaže da država aktivno radi na rešavanju problema i da se očekuje da početkom narednog meseca  izvoz za Tursku ponovo krene.

Ovih dana u Vojvodini je počela setva šećerne repe. Pojedine šećerane, zbog pada interesovanja za uzgoj slatkog korena, kooperantima nude bolje uslove.

U Srbiji postoje ogromne količine prvoklasnih jabuka koje ne pronalaze kupce. Proizvođači problem vide u Uredbi kojom je određeno da samo izvoznici koji imaju više od 500 vagona skladišnog prostora mogu da plasiraju jabuke na strana tržišta. Nadležni poručuju da će voćari ubuduće morati da se prilagođavaju potrebama evropskog tržišta i da pronalaze nove kupce.

Sledeće nedelje biće održana sednica Saveta za malinu, na kojoj bi trebalo da se utvrdi proizvođačka cena tog voća. Malinari i otkupljivači imaju različite računice u vezi s tim.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.  
broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]